Düzce İlçeleri ve Beldeleri

İl Trafik Kodu : 81

 0
Düzce İlçeleri ve Beldeleri
Düzce Merkez İlçeden Görünüm

Yüzölçümü: 2593,00 km2 | Nüfus: 387844 | İl Trafik No: 81 

Düzce ili idari yapı olarak 278 köy,114 mahalle ve 2 belde, 1 Merkez+7 İlçededen oluşmakta, Bunlar; Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı ve Yığılca’dır. İlde; Düzce Belediyesi (Merkez), Kaynaşlı, Çilimli, Gümüşova, Gölyaka, Yığılca, Akçakoca, Cumayeri ilçe belediyeleriyle Beyköy ve Boğaziçi belde belediyeleri olmak üzere toplam 10 belediye vardır. 

Düzce Merkez İlçesi (duzce.com)

Düzce  İstanbul, Ankara, Bursa ve Eskişehir gibi önemli anakentlere yakınlığının getirdiği coğrafi avantaj ve sahip olduğu zengin çeşitlilik nedeniyle hem bölgenin hem de ülkemizin cazibe merkezi olmaya aday bölgeler arasında bulunmaktadır. Düzce ili, Bolu ili topraklarının batı ve kuzeyinde, Sakarya ilinin doğusunda ve Zonguldak ilinin güneybatısında yer alır. Düzce’nin, rakımı 146 m’dir. Efteni Gölü ve Büyük Melen boyunca rakım 112 m’ye kadar düşmektedir. Elmacık Dağları üzerinde bulunan Kardüz Yaylası 1.830 m yükselti ile ilin en yüksek noktasıdır. Düzce; akarsu ve gölleri, soğuk su kaynakları, yaylaları, eşsiz kumlu plajları ile dinlenmek için ideal bir ildir. Merkez ilçenin yüzölçümü 484 km² olup, İl genelinin yüzölçümü 2.573 km²’dir. İlimiz toprakları, kıyı kesimi dışında ortası çukur, çevresi dağlarla çevrilmiş alanlardan oluşur. Kuzey kesimde Akçakoca Dağları, doğu kesimde Bolu Dağları, güney kesiminde Elmacık Dağları yer almaktadır. Orta kesimdeki çukur alanda tarımsal üretim açısından büyük önem taşıyan Düzce Ovası yer almaktadır. Başlıca akarsuları; Küçük Melen, Asar Suyu, Uğur Suyu, Aksu Deresi ve Büyük Melen’dir. Akçakoca kıyı kesimi dışında kalan akarsuların tümü Efteni Gölü’nde birleşir ve Büyük Melen Nehri ile taşınarak Karadeniz’e dökülür.  Düzce Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü sorumluluğundadır. 113 km Devlet Yolu, 72 km İl Yolu, 41 km otoyol bulunmaktadır. Düzce İli genelinde bulunan köylerin toplam yol uzunluğu 2.762,7 kilometredir.


Düzce Akçakoca İlçesi (akcakoca.com)

Akçakoca Düzce Merkez'e 37km, Ankara’ya 270, İstanbul’a 243 Km. dir. Kuzeydeki kıyı komşusu Karadeniz Ereğli Zonguldak’a bağlı ve 39 Km. 462 Kilometrekarelik yüzölçümü bulunan ilçenin 8 mahallesi ve 43 köyü var. Toplam arazinin % 40’ına yakını ormanlık veya açık alandır. Sahil şeridi 30 Km. kumsallar ve doğal plajlarla doludır. Arazilerinin büyük bir kısmı fındıklıklarla kaplıdır. Yüksekliği bin metrenin biraz  üstünde olan Kaplandede, Orhan, Kurugöl, Topton Tepesi gibi dağlar derelerin açtığı, çoğu zaman derin, vadilerle bölünmüştür. Yüksek eğimle ve kısa mesafeli derelerin en popüleri İstanbul’un su ihtiyacını karşılamaya katkı için borularla suyu getirilen Melen Çayı olmak üzere 13 belli başlı akarsu görülür. Bunları çoğu yaz aylarında kurur. Ilıman deniz ikliminin hakim olduğu Akçakoca ilçesi, iklim özelikleri bakımından Karadeniz ve Marmara Bölgeleri arasında bir geçiş alanını karakterize etmektedir. Yıllık yağış orta laması 990 mm. olup en sıcak ay ortalaması (Temmuz) 23 derece, en soğuk ay ortalaması (Ocak) 5 derecedir. İlçenin hakim rüzgarı poyrazdır.  Denizi, Kumu, Balıkçı Barınağı, her mevsimin özelliğine göre Balık çeşitleri, Gün batımı, Sivil ve Dini Mimarisi, Dağ Çileği, Kestane Balı, Fındığı, kilometrelerce uzanan Plajları, yemyeşil Bitki Dokusu, Piknik ve Mesire Alanları, Tarihi Anıt Ağaçları, Tarihi Ceneviz Kalesi, Mağarası, Şelaleleri, güler yüzlü insanları ve Yöresel Ağız Tatları ile hayranlık uyandırıyor. Karadeniz sahillerinde mavi bayrak alabilen tek turizm merkezi Akçakoca’dır.  Demir Çelik İhtisas Osb, Akçakoca İlçesi Döngelli Köyü mevkiinde yer alan 208 hektarlık alanı kapsayan bir bölgede demir-çelik sanayisine yönelik İhtisas OSB kurulması için 10.06.2013 tarihinde kuruluş dosyası Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına iletilmiştir. Önerilen alanda yer seçimi etüdü yapılmış, etüt sonrası ilgili kurumlardan alınan görüşler doğrultusunda alan 88,5 hektar olarak belirlenmiştir. Yeni Sanayi Sitesi, 1998 yılında 65 işyeri projesiyle yapımına başlanan site 2009 yılında tamamlanmış olup tüm işyerleri hak sahiplerine teslim edilmiştir. Bu işyerlerinden 60 adedi faaliyete geçmiş olup, yaklaşık 170 kişilik istihdam sağlanmıştır.  Küçük Sanayi Sitesi, Sitede 50 işyeri olarak projelendirilmiş ve tamamı bitirilerek hak sahiplerine teslim edilmiştir. Tamamen özel mülkiyet haline gelen sitede yaklaşık 150 kişi istihdam edilmektedir.


Düzce Cumayeri İlçesi (cumayeri.com)

50 yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir. Cumayeri ilçesinde 21 köy ve 5 mahallesi bulunmaktadır.  Önceleri Çevrik Köyü adı altında Büyük Melen Çayı kenarinda kurulmuştur. Melen çayı çevresinin bataklığı ve buna bağlı sitma hastalığı nedeniyle batı bölgelerine kaymıştır. Hızla gelişen Çevrik Köyü 1968 yılında Cumayeri adı altında Belediye olmustur. Belediye olduktan sonra kuzey batısında bulunan Seydibucak Köyü ile birleserek, 5 mahalleden (Orta, Çevrik, Yenimahalle, Mehmet Akif, Yaka) meydana gelmiştir. Cumayeri, ilk önce yakınında bulunan Gümüşova beldesi ile birleserek 19.06.1987 ve 3392 Sayılı Kanunla Cumaova adı altında ilçe olmustur. Ancak 27 Aralık 1993 gün ve 3949 sayılı Kanun gereği adı Cumayeri İlçesi olarak degiştirilmiş ve Gümüşova Beldesi 18 köyle birlikte İlçemizden ayrılarak müstakil ilçe olmustur. Düzce ovasının batı ucunda yer alan Cumayeri ilçesi arazinin düz ve verimli, çerçevesinde bulunan diğer yerleşim birimlerinin merkezi durumunda büyük bir pazara sahip olmasi gibi önemli sebeplerden dolayı ekonomik gelişmesini hızla gerçeklestirmektedir.  Merkez köyde eskiden Manavlar oturuyorken, daha sonra bölgeye Balkanlardan 93 Muhacirleri diye bilinen göçmenlerde yerleşmiştir. Ayrıca bölgeye Kastamonu ve Çankırı yörelerinden göçler olusmus son yıllarda ise bilhassa dağınık alanlarda Dogu Karadeniz bölgesinden gelen vatandaşlarda yerleşmiştir. Bunlar Ordu Giresun ve Trabzon yöresinden gelen vatandaslardır.  Kuzeyden Kaplan dede ve Orhan, Güneyden Kerem Ali ve Abant Dağları ile çevrili ovanin doğu-batı uzunlugu 25-30 km. Kuzey Güney genişligi 15-16 km dir. Düzce’nin Kuzeybatısında yer alan Cumayeri, Düzce Merkezine 21 km mesafededir. Doğal güzellikleri ve alternatif doğa sporlarına uygunluğu ile son yıllarda dikkat çeken bir bölgedir. Melen Nehri üzerinde rafting sporu yapılmakadır.


Düzce Çilimli İlçesi (cilimli.com)

Çilimli Kaplandede dağlarının eteklerinde olup Düzce il merkezine 15 km, Çilimli İstanbul'a 218 km Ankara'ya 253 km uzaklıktadır. mesafede bulunmaktadır. D-100 karayolu ilçemiz sınırları içinden geçmekte ve ilçe merkezine 5 km mesafededir. Çilimli ilçesinde 20 köy ve 7 mahallesi bulunmaktadır. Çilimli köylerinden 5 köy dağlık diğer köylerimiz Düzce ovasında ve birçoğu il merkezine çok yakın konumdadır. İlçe merkezinde olmak üzere 1 Belediye kuruluşu bulunmaktadır. Yüzölçümü 63,8 km² dir. Bunun yaklaşık olarak yarısı dağlık yarısı düzlüktür. İlçemizin deniz seviyesinden yüksekliği 222 metredir. Kuzeye doğru gidildikçe rakım yükselmekte yer yer 600-700 metreyi bulabilmektedir. Kaplandede dağlarından doğan Bıçkı Deresi ve Bayramali Deresi’nin birleşmesiyle meydana gelen Akdere Suyu ilçe merkezinden geçmektedir. Çilimli 1. derece deprem kuşağı üzerindedir. İlçemizin yıllık sıcaklık ortalaması 13,7 derecedir. Ortalama yağış miktarı ise metre kareye 845 kg dir. İlçemiz bol yağışlı ve nemli bir iklim karakteri taşımaktadır. Özellikle kış aylarında Düzce Ovası’nda görülen sis tabakasına Çilimli ve civarında rastlanmamakta bu nedenle yerleşim alanı olarak ideal bir konumda bulunmaktadır. İlçede doğal kaynak olarak Karadere ve Akdere bulunmaktadır. Çilimli ilçesi eskiden tütün üretimi ile geçimini sağlamakta iken günümüzde fındık üreticiliği İlçe ziraatının temelini teşkil etmektedir. İlçe nüfusunun % 80’i tarımla uğraşmaktadır. İlçemiz arazilerinin %86’sı ekilebilir arazi, %2’si çayır ve mera, %6’sı ormanlık arazi, %3’ü elverişsiz arazi, % 3’ünü de iskân alanı oluşturmaktadır. 


Düzce Gölyaka İlçesi (golyaka.com)

Gölyaka, Osmanlı otoritesinin sarsıldığı bölgelerden ve 1877-1878 Türk-Rus Savaşının ardından, Kafkasya'dan, Doğu Karadeniz Bölgesinden, Balkanlardan, Akdeniz Bölgesinden, Kuzey Irak'tan 5 ana grupta büyük göçler almıştır.

Gölyaka İmamlar Köyü iken 1955 yılında Düzce'ye bağlı nahiye olmuş ve 1962 yılında, yakınında bulunan gölden dolayı adı Gölyaka olarak değiştirilmiştir. Gölyaka Düzce İlçesine bağlı bucak merkezi iken 1987 yılında çıkarılan 3392 sayılı Yasa ile o tarihte bulunan 19 köyü ile birlikte Bolu İline bağlı Gölyaka İlçesi olmuş ve 1988 yılının Temmuz ayından itibaren resmen faaliyete geçmiştir. Ancak Düzce'nin 1999 yılı içinde Bolu İlinden ayrılarak 190 Sayılı Kanunda yapılan değişik ile Bakanlar Kurulunun Kararı ile 09 Aralık 1999 müstakil İl olmasıyla Gölyaka İlçesi de Bolu İlinden ayrılarak Düzce İline bağlanmıştır.


Düzce Gümüşova İlçesi (gumusova.com)

Gümüşova, D-100 Karayolu üzerinde bulunmaktadır. İlçe Düzce Merkez ilçeye 18 km mesafede Düzce ovasının bitişiğindedir. Düzce'nin güneybatısında yer alan Gümüşova, batıda Sakarya ili, güneybatıda Bolu ili, güneyde Gölyaka ilçesi, doğuda Çilimli ilçesi ve kuzeyde Cumayeri ilçesiyle komşudur. Gümüşova ilçesi 1321 yılında Osman Bey'in silah arkadaşı Konuralp Gazi tarafından Düzce ve Üskübü ile birlikte fethedilmiştir. Bu bölge yerleşim yeri olarak Fatih Sultan Mehmet döneminden itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra bu bölge büyük askeri yararlıklar gösteren Davut Paşa'ya Fatih Sultan Mehmet tarafından 'tımar' olarak verilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu ordusunda bulunan hayvanların kışlaklayacağı ahırların Gümüşova'da yapılması sebebiyle "Kışla" adını almıştır. Birinci Dünya Savaşı esnasında Kışla işgale uğramıştır. Milli Mücadele döneminde cereyan eden Düzce İsyanları, yoğunlukla bu bölgede etkisini göstermiştir. Daha sonra bu isyanlar Ali Fuat CEBESOY ile Mareşal Fevzi ÇAKMAK tarafından önlenmiştir. Kışla 1927 yılında nahiyelik sıfatını kazanmıştır. 1963 yılında Belediye teşkilatı kurulmuştur. Kışla, 1987 yılında Cumayeri ile birleşerek Cumaova ilçesi adını almıştır. 1993 tarihinde Cumayeri'nden ayrılarak Gümüşova adı altında yeni ve müstakil bir ilçe haline gelmiştir.


Düzce Kaynaşlı İlçesi (kaynasli.com)

Kaynaşlı’nın Osmanlı topraklarına katılmasıyla birlikte, 1330’lardan itibaren Anadolu’dan gelen Türklerle düzenli ve yerleşik nüfusa sahip oldu. Kaynaşlı’da bu dönemin en seçkin eserlerinden olan Orhan Gazi Camii (Cuma Camii) yaklaşık 700 yıldan bu yana ayaktadır ve bugün de ibadete açıktır.  Osmanlılar döneminde Kaynaşlı’nın ticaret kavşağı olarak önemi artarak gelişmiş, ayrıca Bolu Dağları’ndan İmparatorluğun odun ve kereste ihtiyacının sağlanmasında öne çıkmıştır. Kaynaşlı’ya ilk yerleşen Türklerden yaklaşık 500 yıl sonra, 1877-1878 Osmanlı Rus savaşları sırasında Karadeniz’in doğusundan, Kafkasya ve Anadolu’dan bölgeye göç edenlerle nüfus güçlenmiştir.  Kaynaşlı kütüğüne ilk tescillerin tarihi 1904’tür. II. Meşrutiyet’ten (1908) Cumhuriyet’in ilanına kadar Düzce kazası ile birlikte Kaynaşlı yöresi de Bolu Sancağı’na bağlı bir yerleşim olarak varlığını sürdürmüştür.

Kaynaşlı’da ekonomik hayat uzun yıllar çiftçilik, hayvancılık ve orman ürünlerine dayanmıştır. 1958’de D-100 (eski E-5) karayolunun açılmasıyla, yerel ekonomi farklı boyutlar kazanmıştır. D-100 kenarında mola tesisleri ve fabrikalar kurulmuştur. İlçe ekonomisinde önemli yere sahip olan, yol boyu ikramda Kaynaşlı’nın özellikli ürün ve hizmet sunumu ülke çapında tanınmıştır. Bolu Dağı güzergahı Kaynaşlı mevkiinde D-100 karayolundan yararlanan farklı kullanıcılar (otomobil, otobüs, kamyon-TIR, bisiklet) için geniş bir yelpazede hizmet (mola, ikram, ibadet, yakıt, alışveriş, konaklama) gece gündüz kesintisiz olarak 2007 yılına (bolu dağı tüneli açılıncaya kadar) sürmüştür.


Düzce Yığılca İlçesi (yigilca.com)

Yığılca, Düzce ve komşu ilçe Akçakoca ile birlikte 1321-1323 yılları arasında Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Orhan Gazi’nin komutanlarından birinin bölgede yığınak yaptığı ve ilçenin isminin de buradan geldiği tahmin edilmektedir. Yörede Orhan ismini taşıyan bir dağ bir camii ayrıca Redifler isminde bir köyün varlığı bu tahmini doğrulamaktadır. Çünkü Orhan Gazi’nin küçük ordu kuvvetlerine Redif isminin verildiği bilinmektedir. Yığılca 1904 tarihinde bucak olarak Düzce’ye bağlanmış, 1954 yılında da müstakil bir ilçe olmuştur.  Yığılca ilçesi kuzeyde Zonguldak ili, doğu ve güneyinde Bolu ili, batısında Düzce ili, kuzeybatısında Akçakoca ilçesi ve güneybatısında Kaynaşlı ilçesiyle çevrilidir. Yığılca Düzce'nin doğusunda kızıltepenin(keltepe) güneybatı eteklerinde melen kıyısında kurulmuştur. İlçe toprakları, genel olarak dağlıktır. Vadilerden akan suların en önemlisi Melen Çayı’dır. Yağış alanı 250 m2 kadar dır. En yüksek akım Nisan’da 230 m3/sn en düşük akım Ağustos’ da 2.3 m3/sn dir. Yığılca’nın içinden geçer Hasanlar Barajı’na dökülür. Dağlar sık ormanlarla kaplıdır. Vadilerde ekime elverişli bereketli topraklar olduğu gibi, bitki örtüsü de, Karadeniz iklimine uygun olarak sık ve yeşil orman türleri halindedir. Düzce İli merkezine 33 km’lik devlet karayolu ile ulaşılır. Yedigiller Milli Parkı ilçeye 38 km.lik mesafededir stabilize yolla ulaşılır. Zonguldak İli Alaplı İlçesine 32 km, Bolu İline orman içinden yolu mevcut olup ulaşıma elverişli değildir. İlçe coğrafi özelliği itibariyle eğimli, çoğu kayalık ve ormanlık arazi yapısına sahip olduğundan, tarım arazisi dar ve verimsizdir.


Düzce Beyköy Beldesi (beykoy.com)

Beyköy, Düzce İline bağlı 2 Beldeden biri olan Beyköy;1991 yılında Belediye statüsüne kavuşmuştur. Düzce şehir merkezine 7 km uzaklıkta olup önemli bir coğrafi konuma sahiptir. Rakımı 190 metre ve düz bir arazide kurulmuştur. Ortalama eğimi %0-10 arasında olan Beyköy Beldesinin güneyinden Keremali Dağlarından doğup Efteni Gölü’ne dökülen Uğur Suyu Deresi geçmektedir. Beyköy Belediyesi sorumluluk alanında, 5 mahalle (Kültür, Cumhuriyet, İstiklal, Yeni, Beytepe, Değirmenbaşı) ve 4 mücavir Köy (Çalıcuma, Ovapınar, Büyükaçma, Muradiye Mengencik) bulunmaktadır. Ayrıca Dağdibi Köyü, Güven Köyü, Uğur Köyü, Kutlu Köyü, Develi Köyü, Samandere Köyü, Çakır Hacı İbrahim Köyü, Kavakbıçkı Köyü, Kaledibi Köyü, Derdin Köyü, Özyanık Köyü, Ak tarla Köyü, Çınardüzü Köyü, Duraklar Köy’leri Beyköy Belediyesi’ne bağlıdır. Beyköy beldesi ve turizm deninde akla gelen ilk yer ise; Düzce’nin de sembolü haline gelen ve doğal anıt ilan edilen Samandere Şelalesidir.


Düzce Boğaziçi Beldesi

Bogaziçi Beldesi, Düzce'nin 2 beldesinden biridir. Düzce merkezine 14 kilometre uzaklikta bulunur. Bogaziçi Beldesi 1994 yilinda kurulmustur. Beldenin kuzeyinde Kaplandede (Doruk) daglari, dogusunda Kabalak Köyü, batisinda Sancakdere ve Suncuk köyleri, Güneyinde Osmanca, Düzköy ve Güldere köyleri bulunmaktadir. Bölgede mohti lazlara sık rastlardınız.

 

 

Bu İçeriği Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow